Zelf vanille extract maken, zo makkelijk is het

Zelf vanille extract maken

You can’t go wrong with vanilla.

Iedere bakliefhebber kan dit beamen. Rocky Road fudge, appeltaart of brownies, je kunt vanille gebruiken voor al je keukencreaties. De één gebruikt vanillesuiker en de ander gaat voor vanille aroma. Stuk voor stuk geven ze die wereldbekende zoete vanillesmaak.

Het Afrikaanse eiland Madagaskar zorgt voor driekwart van het wereldwijde aanbod aan vanille en is daarmee de grootste leverancier ter wereld. Door de constant groeiende vraag, het beperkte aanbod door mislukte oogsten is de prijs enorm gestegen. In 2010 betaalde je nog 20 euro voor één kilo vanille, vandaag betaal je zeker 500 euro. Op saffraan na is vanille de duurste specerij die we kennen.

Vanille stokjes voorbeeld
Vanille stokjes van goede kwaliteit

Ik heb zelf veel getest met het maken van vanille extract. Het is super makkelijk en je kunt het precies maken zoals jij het lekker vindt. Krachtig van smaak of juist wat zachter? In drie simpele stappen leg ik je uit hoe je dit extract zelf maakt.

Aan de slag: vanille extract maken


Je hebt nodig:

  • vanillestokjes van goede kwaliteit (hier lees je zometeen meer over)
  • wodka van welk soort of merk dan ook

Stap 1:

Vind vanillestokjes van goede kwaliteit. Er kan een groot verschil zitten in de kwaliteit van vanillestokjes.

Voor je vanille extract wil je natuurlijk goede vanille gebruiken. De vanillestokjes die je bij de supermarkt koopt zijn over het algemeen van mindere kwaliteit in vergelijking tot die van de kruidenier. Maar wanneer is een vanillestokje nou van goede kwaliteit?

“Een vanillestokje moet ietwat kleverig aanvoelen en gemakkelijk te buigen zijn. De beste kwaliteit vanillestokjes vind je bij de kruidenier of op websites van speciaalzaken.”

Stap 2:

Snij de vanillestokjes in de lengte open. Je ziet nu kleine zwarte zaden die je het vanillemerg noemt.

Door de zaden bloot te leggen kan de alcohol de pure vanillesmaak extra goed onttrekken. Het vanillemerg is namelijk waar de echte smaakbommetjes zitten.

Stap 3

Voor een smaakvol extract heb je voor iedere 100 milliliter sterkedrank anderhalf vanillestokje nodig. Ik raad je aan wodka te gebruiken. Door de neutrale geur, smaak en kleur van wodka komt de vanillesmaak het best tot zijn recht.

Vervolgens stop je de opengesneden vanillestokjes in de fles sterkedrank en sluit je deze goed af.

bakken met zelfgemaakt vanille extract
Bakken met zelfgemaakt vanille extract

Likeur, sherry of port, leef je uit!

Trek gerust je favoriete sterkedrank uit de kast, want het kan ook met andere soorten drank. Het aangeraden alcoholpercentage voor het maken van een krachtig vanille extract begint bij 35%. Kies je voor een drank met een lager alcoholpercentage, zal je vanille extract ook minder sterk smaken.

In het geval dat je een kleinere hoeveelheid extract wil maken, is het handig een trechter te gebruiken. Zo kun je de sterkedrank netjes overgieten in een kleinere fles.

Tijd voor geduld

Nu hoeft er alleen nog maar gewacht en geschud te worden. Bewaar de goed afgesloten fles op een donkere en koele plek. De kelder of garage zijn in de meeste gevallen donker en koel genoeg. Laat je vanille extract trekken voor minimaal zes weken. Schud de fles iedere week en na zes weken is het tijd om te genieten van jouw eigengemaakte vanille extract.

Bij wodka of andere soorten sterkedrank met een neutrale kleur, zal het extract steeds bruiner worden. Dat is precies wat je wilt. Hoe donkerder de kleur, hoe krachtiger het extract smaakt.

Twee handige tips bij het maken van vanille extract

1. Om niet te vergeten hoe lang je het extract nog moet laten trekken, schrijf je de aanmaakdatum op de fles.

2. Als je fles vanille extract leeg is, gooi de vanillestokjes dan niet weg. Maar stop ze in de suikerpot en maak zo je eigen vanillesuiker. De heerlijke vanillesmaak proef je al na een dag.

Klaar voor gebruik


Zo, al wordt er bij jou thuis behoorlijk wat afgebakken, met deze voorraad vanille extract kun je wel even mee vooruit. Door de grote vraag en het beperkte aanbod is vanille dus erg duur. Daarom is vanille extract zelf maken een voordelig alternatief.

Ik zou zeggen, experimenteer er maar op los. Likeur, rum of port, keuze te over. Welke sterkedrank is jouw favoriet? Ik ga voor de wodka!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tips