De lekkerste appeltaart recepten

Lekkere appeltaart recepten

Appeltaart, de heilige graal van het bakken…

Als je op zoek gaat naar het lekkerste appeltaart recept zit je hier goed. Ik heb namelijk een selectie van de lekkerste appeltaart recepten voor je gemaakt. Er zijn een aantal appeltaart varianten die meer aandacht verdienen dan ze krijgen.

We kennen allemaal de klassieke appeltaart, volgens grootmoeders recept. Maar er zijn ontzettend veel varianten die minstens zo lekker zijn.  

Appelplaatkoek met havermout van Boter & Bloem

Een verrassend recept. Een appeltaart met havermout… Wordt dat niet heel klef? Integendeel, de havermout zorgt voor een crispy bite. Dit recept is bijna net zo makkelijk als een eenpansgerecht.

En dan nu een recept van een van mijn favoriete chefs: Gordon Ramsay.

Gordon Ramsay’s gekarameliseerde appeltaart

Wat dit appeltaart recept zo speciaal maakt? De gekarameliseerde appels natuurlijk. Je karameliseert de stukjes appel voordat je ze over het deeg en in de taartvorm giet. Ze krijgen een prachtige goudgele kleur en door het karameliseren worden ze smaakvol en zacht.

box met ingredienten

Ingrediënten voor de appelvulling

  • ½ cup suiker
  • ½ theelepel kaneel, snufje nootmuskaat
  • 4-5 grote Elstar appels
  • 4 eetlepels roomboter
  • 2 eieren

Ingrediënten voor het deeg

  • ½ cup roomboter, op kamertemperatuur
  • 7 eetlepels suiker
  • 1 groot ei
  • 1 ¾ cups bloem

Bereiding

Je gaat beginnen met het voorbereiden van de gekarameliseerde appel. Meng de suiker, kaneel en de nootmuskaat. Schil de appel en snij de appels in vieren, daarna snijd je ze in grove stukken. Meng de gesneden appels goed met het suikermengsel.

Verhit een pan met een dikke bodem en smelt een flinke klont boter. Gooi niet alle appels in een keer in de pan, het is de bedoeling dat de suiker smelt als een laagje om de appels. Afhankelijk van de grootte van de pan moet je dit in twee of drie batches doen.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden. En rol alvast een stuk deeg uit tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Bekleed een bakvorm met het deeg en druk het voorzichtig aan zodat er geen lucht onder zit. Rol de rest van het deeg uit tot een deksel, het moet dus groter zijn dan de bakvorm die je gebruikt.

Nu kun je de gekarameliseerde appels in de met deeg beklede bakvorm gieten. Maak het deeg dat boven de randen uitseekt een beetje nat met wat water zodat je het deegdeksel er goed op kunt plakken. Prik een aantal gaten in het deksel zodat de stoom kan ontsnappen. Bak de appeltaart in 35-40 minuten goudbruin en laat hem na het bakken 15-20 minuten even afkoelen .